Τι να περιμένω στο πρώτο ραντεβού με τον ψυχοθεραπευτή μου;

Εφόσον έχετε προγραμματίσει, συνήθως μέσω τηλεφώνου, το ραντεβού σας με τον ψυχοθεραπευτή που έχετε επιλέξει, εκείνος θα σας υποδεχθεί στον χώρο του την προκαθορισμένη ώρα και μέρα. Στην πρώτη αυτή συνάντησή σας αρχικά θα σας ενημερώσει σχετικά με το απόρρητο, που διέπει την επικοινωνία σας.

Όπως και με το ιατρικό απόρρητο, η δεοντολογία του ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή τον δεσμεύουν ως προς την μη αποκάλυψη, τόσο των προσωπικών σας στοιχείων, όσο και του περιεχομένου των λεγομένων σας. Επιπλέον, ο θεραπευτής σας θα σας εξηγήσει τις ειδικές περιπτώσεις που ‘άρεται’ το απόρρητο (π.χ. το ενδεχόμενο να προκαλέσει κάποιος κακό στον εαυτό του ή σε κάποιον τρίτο) και έτσι θα βάλετε τις πρώτες βάσεις για την συνεργασία σας.

Έπειτα, θα μπορείτε να μιλήσετε ελεύθερα για αυτό που σας απασχολεί, έχοντας εμπιστοσύνη στον θεραπευτή σας ότι θα σας ακούσει προσεκτικά, χωρίς να σας ασκεί κανενός είδους κριτική, χωρίς να εκφέρει προσωπική γνώμη, αλλά αντίθετα προσπαθώντας να κατανοήσει την θέση που βρίσκεστε και το πώς νιώθετε. Εάν χρειαστεί ο ψυχολόγος μπορεί να διατυπώσει κάποιες ερωτήσεις, προκειμένου να βοηθήσει την διήγησή σας και να σας ενθαρρύνει να μιλήσετε ανοιχτά και ειλικρινά για αυτό που σας απασχολεί. Να έχετε υπόψιν ότι στην πρώτη συνάντηση με τον θεραπευτή σας είναι πιθανό να νιώσετε ένα ελαφρύ αίσθημα αμηχανίας ή ντροπής, κάτι που είναι πολύ φυσιολογικό και αναμενόμενο και το οποίο παρέρχεται σύντομα μέσα από την επαφή μαζί του. Εάν σας βοηθάει, θα μπορούσατε να κρατήσετε σημειώσεις σχετικά με το τι σας απασχολεί, προτού φτάσετε στο γραφείο του ψυχολόγου και προκειμένου να μην ξεχάσετε κάτι που θεωρείτε σημαντικό να αναφερθεί.

Ο Γνωσιακός Θεραπευτής σας είναι πιθανό ότι θα προσπαθήσει να διατυπώσει με απλά λόγια και σε περίληψη όσα του αναφέρατε, προκειμένου να ελέγξει ότι σας έχει κατανοήσει σωστά. Ακόμα, πιθανώς θα σας εξηγήσει πολύ σύντομα τι είναι η Γνωσιακή Θεραπεία, πώς μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, ενώ πιθανώς θα διατυπώσετε από κοινού ένα ‘προφορικό συμβόλαιο’, που θα περιλαμβάνει τους βασικούς κανόνες της ομαλής συνεργασίας σας. Σε όλη την διάρκεια της συνεδρίας θα μπορείτε να διατυπώσετε όποια ερώτηση επιθυμείτε, είτε αυτή αφορά σε αυτό που σας προβληματίζει, είτε σε θέματα που αφορούν στην θεραπευτική διαδικασία.

Φεύγοντας από την πρώτη αυτή συνάντηση, θα είναι καλό να νιώθετε ότι ο θεραπευτής σας προσπάθησε να δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης, ότι σας αποδέχθηκε και σας άκουσε με προσοχή, χωρίς να σας κρίνει και χωρίς να καταφεύγει σε προσωπικά σχόλια ή γρήγορα συμπεράσματα. Είναι απίθανο να νιώθετε ότι έχετε βρει την λύση στην δυσκολία που σας προβληματίζει μετά από μια μόνο συνεδρία, εκτός εάν ο στόχος της συνάντησής σας ήταν να λάβετε κάποια πληροφόρηση ή συμβουλευτική για ένα συγκεκριμένο θέμα. Εάν ωστόσο έχετε υψηλό κίνητρο, δηλαδή επιθυμία να αντιμετωπίσετε αυτό που σας απασχολεί και εάν η πρώτη συνάντηση με τον θεραπευτή σας πραγματοποιηθεί σε θετικό κλίμα, είναι πολύ πιθανό να καταφέρετε να έχετε μια καλή συνεργασία, που θα αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη στην διαχείριση όσων σας απασχολούν και στην εξέλιξη της ζωής σας γενικά.

Εάν επιθυμείτε να κλείσετε κάποιο ραντεβού με την ψυχολόγο Ευανθία Κονταξή πατήστε εδώ: Κλείστε ραντεβού