Η Κλινική Ψυχολογία είναι ένας εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, που συνδυάζει την επιστήμη, την θεωρία και την πρακτική. Ο κλινικός ψυχολόγος είναι εκπαιδευμένος και ικανός να κάνει αξιολόγηση και έγκυρη διάγνωση των ψυχολογικών δυσκολιών, αλλά και να προτείνει και να παράσχει την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Η Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία είναι μια δομημένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, που βρίσκει εφαρμογή σε πλήθος ψυχικών διαταραχών με υψηλή αποτελεσματικότητα. Επικεντρώνεται στην επίλυση των τωρινών προβλημάτων του ανθρώπου και στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και συνήθως είναι βραχείας διάρκειας σε σχέση με τις άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. Βασίζεται στην συνεργασία μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου και αξιοποιεί ένα πλήθος γνωσιακών και συμπεριφοριστικών τεχνικών. Στόχος της είναι να διδάξει το άτομο να αποκτήσει τον έλεγχο των σκέψεων, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς του, διορθώνοντας τις δυσλειτουργικές του σκέψεις και πεποιθήσεις. Μια από τις βασικές αρχές της είναι η άποψη ότι οι διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις δεν προκαλούνται λόγω των ίδιων των γεγονότων ζωής, αλλά λόγω του νοήματος που ο άνθρωπος αποδίδει στα γεγονότα αυτά.
«Ταράσσει τοὺς ἀνθρώπους οὐ τὰ πράγματα, ἀλλὰ τὰ περὶ τῶν πραγμάτων δόγματα» (Επίκτητος)
Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία έχει υποβληθεί σε αυστηρότατο επιστημονικό έλεγχο και έχει αποδεδειγμένα υψηλή αποτελεσματικότητα σε ένα πλήθος ψυχικών προβλημάτων και διαταραχών, όπως οι αγχώδεις διαταραχές (επεισόδια πανικού, αγοραφοβία, γενικευμένο άγχος, ειδικές φοβίες, κοινωνική φοβία, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή κ.ά.), οι διαταραχές της διάθεσης (κατάθλιψη, δυσθυμία, διπολική διαταραχή), το πένθος, οι διαταραχές διατροφής, τα ψυχοσωματικά προβλήματα, η σχιζοφρένεια και οι ψυχώσεις, οι διαταραχές προσωπικότητας, καθώς και οι δυσκολίες που συναντά ο άνθρωπος στην εργασία του, στις διαπροσωπικές του σχέσεις κ.ά. Εφαρμόζεται με επιτυχία σε ενήλικες, εφήβους, γονείς, παιδιά και ζευγάρια, ενώ όταν χρειάζεται συνδυάζεται με την φαρμακοθεραπεία και ενισχύει σημαντικά τα αποτελέσματά της.
Στον σύνδεσμο www.cbt.edu.gr μπορείτε να βρείτε οικονομική παροχή ΓΣΘ από ψυχολόγους και ψυχιάτρους, οι οποίοι εκπαιδεύονται στην θεραπευτική αυτή κατεύθυνση, ενώ στην ίδια σελίδα στην ενότητα "Βρείτε θεραπευτή/τρια" μπορείτε να βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας πλήθους θεραπευτών που είναι πιστοποιημένοι στην Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία από την ΕΕΕΣ και την EABCT.
Οι περισσότεροι θεραπευόμενοι, που ξεκινούν Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία, παρατηρούν μείωση των συμπτωμάτων τους μέσα στις πρώτες εβδομάδες της θεραπείας, εφόσον συμμετέχουν ενεργά και είναι συνεπείς στις θεραπευτικές συναντήσεις.
Η Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία (DBT) είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που αναπτύχθηκε από τη Marsha Linehan για τη θεραπεία ατόμων με οριακή διαταραχή προσωπικότητας, ενώ αργότερα εφαρμόστηκε με επιτυχία σε πλήθος ψυχικών προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η κατάχρηση ουσιών, οι διαταραχές διατροφής, η ΔΕΠΥ κτλ. Το DBT τονίζει τη σημασία της επικύρωσης των συναισθηματικών εμπειριών του ατόμου, ενώ παράλληλα του διδάσκει δεξιότητες για την ενσυνειδητότητα, τη ρύθμιση των συναισθημάτων του, τη διαχείριση των διαπροσωπικών σχέσεων και την αντοχή στα δύσφορα συναισθήματα. Αυτές οι δεξιότητες διδάσκονται μέσω ατομικών ή ομαδικών συνεδριών, σε συνδυασμό με την ατομική θεραπεία του ατόμου, με στόχο ο θεραπευόμενος να γίνει περισσότερο ‘επιδέξιος’ και ικανός να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες της καθημερινότητας και να ζει μια ζωή που αξίζει να ζει (Marsha M. Linehan).
“Wise mind is the integration of emotional mind and rational mind” (Marsha M. Linehan) -----------“You can’t stop the waves, but you can learn to surf” (Jon Kabat-Zinn) -----------“Pain is inevitable, suffering is optional” (Haruki Murakami)
Η Θεραπεία Σχημάτων αναπτύχθηκε από τον Jeffrey Young και είναι μια ψυχοθεραπευτική κατεύθυνση, που εστιάζει στον εντοπισμό και την αλλαγή βαθιά ριζωμένων προτύπων σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών γνωστών ως Σχήματα. Είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που ενσωματώνει στοιχεία από τη γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, την ψυχοδυναμική θεραπεία και τη θεωρία της προσκόλλησης. Βασίζεται στην ιδέα ότι πολλά ψυχολογικά προβλήματα προκύπτουν από δυσπροσαρμοστικά Σχήματα, τα οποία αναπτύσσονται στην παιδική ηλικία και επηρεάζουν βαθιά την ενήλικη ζωή. Η Θεραπεία Σχημάτων στοχεύει να βοηθήσει τους θεραπευόμενους να εντοπίσουν και να αλλάξουν αυτά τα βαθιά ριζωμένα αρνητικά πρότυπα σκέψης, συναισθημάτων και συμπεριφοράς, οδηγώντας σε μεγαλύτερη συναισθηματική ευεξία και καλύτερη σχέση με τον εαυτό και τους άλλους στην ενήλικη ζωή. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην θεραπεία διαταραχών προσωπικότητας, καθώς και στις χρόνιες διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Η θεραπεία είναι επίσης ευεργετική για άτομα που έχουν βιώσει τραύμα ή έχουν σημαντικές διαπροσωπικές δυσκολίες. Βασίζεται στην καλλιέργεια καλής θεραπευτικής σχέσης και απαιτεί δέσμευση στη θεραπεία και προθυμία να αντιμετωπίσουμε και να αμφισβητήσουμε τις βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις, αλλά τα οφέλη μπορεί να είναι σημαντικά και μακροχρόνια.