Πώς μπορεί η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία να με βοηθήσει να διαχειριστώ το άγχος μου;

Αυτό που χρειάζεται είναι μέσω της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας, να μάθει ο άνθρωπος να εκτιμά διαφορετικά τις απειλές που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του.

Μέσα από τις αρνητικές και δυσλειτουργικές αυτόματες σκέψεις που κάνει θα λέγαμε ότι υπερεκτιμά τον κίνδυνο/την απειλή που αντιμετωπίζει, με αποτέλεσμα να δημιουργεί στον εαυτό του μια σειρά από σωματικές αντιδράσεις που δεν είναι λειτουργικές ή απαραίτητες προκειμένου να αντιμετωπίσει έναν ‘θεωρητικό’ και όχι απειλητικό για την ζωή κίνδυνο. Εάν εκπαιδευτεί να εκτιμά την πραγματική απειλή, να σκέφτεται εναλλακτικά και να αντιδρά πιο λειτουργικά, το άγχος του μειώνεται δραστικά και έρχεται στο επίπεδο που είναι όπως συνηθίζουμε να λέμε ‘λειτουργικό’. Αυτό σημαίνει ότι είναι τόσο, όσο είναι απαραίτητο προκειμένου να ενεργοποιηθεί και να αναλάβει την κατάλληλη δράση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την παρούσα απειλή, σε όποιον τομέα της ζωή του και αν συμβαίνει αυτό.

Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να παρατηρήσει τις αρνητικές αυτόματες σκέψεις που κάνει, να εντοπίσει τα λάθη που κάνει στην εκτίμηση της απειλής και να αντικαταστήσει τις αρνητικές του σκέψεις με άλλες πιο ρεαλιστικές και λειτουργικές, που θα τον βοηθήσουν τελικά να διαχειριστεί το άγχος του, να μειώσει τα σωματικά του συμπτώματα και να αντιδράσει περισσότερο λειτουργικά και αποτελεσματικά. Ας δούμε το ακόλουθο παράδειγμα αλλαγής της δυσλειτουργικής σκέψης:

Κατάσταση

Αυτόματη σκέψη – Ερμηνεία

Συναίσθημα

Σωματική αντίδραση

Προετοιμάζομαι για εξετάσεις

Αυτόματη Αρνητική Σκέψη

«Θα τα ξεχάσω όλα, δεν θα τα καταφέρω,θα αποτύχω»

Άγχος 80%

Ταχυπαλμία, εφίδρωση, ζαλάδα, στομαχικές διαταραχές

Προετοιμάζομαι για εξετάσεις

Εναλλακτική Σκέψη

«Με βάση το διάβασμα που έχω κάνει, είναι πολύ πιθανό να τα πάω καλά»

Άγχος 30%

Ανακούφιση 70%

Μείωση των σωματικών συμπτωμάτων, αυξημένη ικανότητα συγκέντρωσης

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα αποτελούν μια εισαγωγή στην έννοια του άγχους και μια απλοϊκή παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο ο Γνωσιακός Συμπεριφοριστικός Θεραπευτής κατανοεί και προσπαθεί να παρέμβει στην αντιμετώπιση του άγχους. Στην πράξη, πραγματοποιείται αρχικά μια διεξοδική αξιολόγηση των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος, μια ολοκληρωμένη ψυχοεκπαίδευση πάνω στην αγχώδη διαταραχή που ενδεχομένως αυτός αντιμετωπίζει και έπειτα ξεκινά η θεραπευτική συνεργασία μέσω της εφαρμογής γνωσιακών και συμπεριφοριστικών τεχνικών, σε ένα πρόγραμμα που εξατομικεύεται στις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε θεραπευόμενου.

Εάν επιθυμείτε να κλείσετε κάποιο ραντεβού με την ψυχολόγο Ευανθία Κονταξή πατήστε εδώ: Κλείστε ραντεβού