ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Εκπαίδευση - σπουδές

Η Ευανθία Κονταξή είναι Κλινική Ψυχολόγος MSc και Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια (Αριθμός αδείας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου: Υ.12591/16/11/2004, Νομαρχία Πειραιώς).
Ξεκίνησε τις σπουδές της στην ψυχολογία στο Πρόγραμμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής σχολής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε με Άριστα. Συνέχισε τις σπουδές της, ως μεταπτυχιακή υπότροφος του Χριστοδουλάκειου Ιδρύματος, στο 3ετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κλινικής Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε με Άριστα. Παράλληλα, ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στο πενταετές πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (Ι.Ε.Θ.Σ.). Στα πλαίσια της επιθυμίας για δια βίου μάθηση και εκπαίδευση, εισήχθη πρώτη ανάμεσα στους υποψηφίους ψυχολόγους στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: Προαγωγή Ψυχικής Υγείας - Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών, από όπου αποφοίτησε με Άριστα. Τέλος, έχει ολοκληρώσει την βασική εκπαίδευση στην Διαλεκτική Συμπεριφοριστική Θεραπεία, παρακολουθώντας το επίσημο εκπαιδευτικό σεμινάριο (Dialectical Behavior Therapy Foundational Training), που οργανώθηκε από τον Κλάδο Διαλεκτικής Συμπεριφορικής Θεραπείας της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς σε συνεργασία με το Βehavioral Tech του Linehan Institute.

Κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου (Αριθμός αδείας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου: Υ.12591/16/11/2004, Νομαρχία Πειραιώς). Είναι πιστοποιημένο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς (ΕΕΕΣ), καθώς και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τις Συμπεριφορικές και Γνωσιακές Θεραπείες (EABCT - European Association for Behavioural and Cognitive Therapy). Επίσης, είναι μέλος του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, αλλά και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Κλινικών Ψυχολόγων Ελλάδος .

Εργασιακή εμπειρία

Στο παρελθόν, έχει εργαστεί και εκπαιδευτεί σε δομές ψυχικής υγείας, όπως:

  • στο Ειδικό Περιφερειακό Αντικαρκινικό Νοκοσομείο Πειραιά - "Μεταξά"
  • στο «Μιχαλήνειο» Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο του ΕΟΚΦ (ΠΙΚΠΑ)
  • στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου – Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ)
  • στο "Εργαστήριο Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών" - Τομέας Ψυχολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εργάστηκε επί σειρά ετών ως εξωτερική επιστημονική συνεργάτης στο Εργαστήριο Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών (Τομέας Ψυχολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)  , όπου τα τελευταία χρόνια οργάνωνε και συντόνιζε το ομαδικό πρόγραμμα παρέμβασης «Διαχείριση Άγχους και Επίλυση Προβλημάτων», που απευθύνονταν στον φοιτητικό πληθυσμό. Ακόμα, υπήρξε εξωτερική επιστημονική συνεργάτης της εταιρείας «Εργονομία - Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών Εργονομίας, Επαγγελματικής Υγείας & Ασφάλειας, Περιβάλλοντος», ενώ εργάστηκε στην Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, και συγκεκριμένα στο Κέντρο Ημέρας – Πρόγραμμα Κοινωνικοποίησης ψυχωσικών ενηλίκων και ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.).

Ασκεί ιδιωτικά το επάγγελμα του ψυχολόγου, πραγματοποιώντας συνεδρίες, που απευθύνονται σε εφήβους και ενήλικες, σε γραφείο που διατηρεί στο κέντρο του Πειραιά. Παράλληλα, είναι διδάσκουσα στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Κλινική και Κοινοτική Ψυχολογία’ και εξωτερική επιστημονική συνεργάτης του Μητροπολιτικού Κολλεγίου. Ακόμα, ως εξωτερική επιστημονική συνεργάτης του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, πραγματοποιεί σεμινάρια και εποπτεύει εργασίες εκπαιδευομένων της Εταιρείας Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών, ενώ οργανώνει και συντονίζει το Ψυχοεκπαιδευτικό Ομαδικό Πρόγραμμα: Εκμάθηση Δεξιοτήτων Διαλεκτικής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας.

Τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες εισηγήσεις, παρουσιάσεις και ομιλίες σε διάφορους φορείς και συνέδρια, ενώ έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, με δημοσιεύσεις άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, μετάφραση ξένων συγγραμμάτων και συγγραφή κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους, που αφορούν στην κλινική ψυχολογία και την γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία.